





La Clínica Terres de l’Ebre va participar aquest dilluns a la jornada «El càncer de mama: la lluita en moviment», una activitat organitzada per la Lliga Contra el Càncer, al Centre Cívic de Ferreries (Tortosa), i que se celebrava en motiu de la Setmana de l’Activitat Física i l’Esport.
D’aquesta manera, la Unitat de Medicina de l’Esport i Promoció de la Salut d’aquest centre de salut pública, i de titularitat municipal, va oferir una conferència titulada «El Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF)». Aquesta ponència va anar a càrrec del metge especialista en Medicina de l’Educació Física i l’Esport, i responsable d’aquesta unitat de la Clínica Terres de l’Ebre, Joaquim Guasch. A més, Guasch també va presentar els resultats de l’enquesta del treball de recerca de l’esportista d’Alt Rendiment, en la categoria de rem olímpic, Noa Guasch, «El càncer de mama: la lluita en moviment».
El DMAF és una iniciativa conjunta entre la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i l’Agència de Salut Publica de Catalunya. «L’objectiu del DMAF és promoure l’activitat física com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals», va recalcar el doctor Guasch. Enguany el lema de la campanya és “Gaudeix la vida, posa’t en marxa”.
A més a més, durant la jornada també es va dur a terme un col·loqui moderat per Joaquim Guasch i en el qual hi van participar la fisioterapeuta Anna Bonavila; el director del projecte Learn&Fit, Dídac Carles; i la fisioterapeuta, Tània Perales. Segons els organitzadors, aquesta taula rodona va generar sinergies entre els conferenciants i els assistents. Tant és així que el públic va intervenir en diverses ocasions per plantejar dubtes i qüestions a partir de patologies i experiències pròpies.
El punt i final de la trobada va ser l’activitat dinamitzadora «Prediquem amb l’exemple!», la qual constava en una sèrie d’exercicis per promoure l’activitat física entre els assistents. En aquesta línia, un dels entrenaments destacats va ser el mètode Tabata, és a dir, exercicis d’intervals d’alta intensitat: HIIT (High-intensity Interval training, en anglès). Així doncs, van realitzar 2 sèries contínues amb moviments com ara esquat, elevació de talons, gambada (lunge) i ABD de glutis.
L’Activitat física, una aliada per prevenir el càncer
El sedentarisme augmenta les possibilitats de desenvolupar una malaltia crònica o un càncer. Realitzar un mínim de dues hores i mitja d’exercici a la setmana, a més d’aportar molts beneficis en l’àmbit físic i mental, redueix el risc de contraure determinats tipus de càncer. Així mateix, les persones que han superat la malaltia també redueixen els efectes secundaris i milloren la seua qualitat de vida si practiquen activitat física moderada.
Una activitat física òptima és rellevant en la prevenció dels càncers de mama, de còlon i recte i, probablement, d’altres càncers. Evitar el sobrepès ajuda a prevenir aquesta malaltia. L’augment d’activitat física pot reduir un 40% el risc de càncer de còlon i entre un 20% i un 40% el de mama.
Entre una quarta part i una tercera part d’alguns dels càncers més freqüents podrien ser atribuïbles als efectes combinats del sobrepès i una inadequada activitat física. A tall d’exemple, un 25% en el càncer de còlon; un 20% en el de mama, en edats postmenopàusiques, i un 50% en el d’endometri.