El passat divendres la infermera i el metge del CAS Tortosa, Núria Julve i Giuliano Cao, van assistir al programa Districte 21 de Canal 21 Ebre. Durant l’entrevista, de la mà de la periodista Flora Saura, els professionals sanitaris van parlar sobre diferents aspectes de la drogodependència, així com de les tasques que duen a terme des del Centre de Tractament i Seguiment a les Addiccions de la Clínica Terres de l’Ebre, el CAS Tortosa.
«L’ús de les drogues està molt acceptat, en canvi la seua addicció està mal vista», així descrivia la situació actual la infermera del CAS, Núria Julve. En aquest sentit, el metge del CAS, Giuliano Cao, va explicar que «l’addicció no es veu com una malaltia, sinó com un problema social, marginal». Amb tot, ambdós professionals coincidien que s’ha de tractar l’addicció com una malaltia que té cura, i deixar de banda els estereotips que han sorgit al llarg dels anys per desestigmatitzar-ho definitivament.
Durant l’entrevista, Julve i Cao fan esment de les diverses tasques al CAS Tortosa. A tall d’exemple, una d’elles és la prevenció en el col·lectiu adolescent. I és que un dels fulls de ruta d’aquest centre és informar de la drogodependència i els seus efectes entre la població més jove, a través de xerrades i sessions informatives als instituts del territori. A més a més, també van posar l’accent en l’evolució de la dependència a les diferents substàncies, com ara l’alcohol, la cocaïna, entre d’altres. «Abans es pensava que tenir una addicció era un consum compulsiu de la substància», afirmava Julve, «però en estudis recents s’ha analitzat que diferents patrons de consum poden generar una addicció».
Entre d’altres temàtiques, a l’entrevista també es va posar el focus en les teràpies de grup. En el CAS Tortosa aquestes teràpies estan dirigides per la psicòloga i la treballadora social de la institució. «Els usuaris que hi assisteixen són aquells que han aconseguit l’abstinència i aquestes reunions els permeten seguir endavant amb aquesta fita», assegurava Cao. Així mateix, «aquestes teràpies grupals són una eina potent, ja que quan un usuari adverteix la resta que no està en el seu millor moment, els companys li brinden suport, motivació i límits per superar-ho», destacava Julve.
Amb tot, un altre tema que es va posar sobre la taula va ser l’increment, en els darrers anys, de tractaments contra l’addicció en les dones. Tot i que la xifra d’usuàries ha augmentat, «el paper de la dona encara està estigmatitzat també en aquest món», afirmava Cao, «no es té la mateixa percepció d’un home alcohòlic que d’una dona alcohòlica, pel simple fet de ser dona i, encara més, si és mare».
*Podeu veure l’entrevista sencera a partir del minut 12’32’’.