5 Maig

La pruna és coneguda pel sabor i la qualitat, així com per la forma arrodonida o ovalada, amb un diàmetre de fins a 7 centímetres i un pinyol no comestible al seu interior. Aquesta fruita es classifica pel seu color: groga (àcides i amb molt suc), roja (dolces i sucoses), negra i verda.

La temporada de les prunes va des de finals d’abril fins al setembre, moment en què aquestes fruites desprenen un aroma característic que indica la seua maduració. Aproximadament el 85% del pes de la pruna és comestible, i destaca pel seu alt contingut en aigua i fibra (2,1 grams de fibra per 100 grams de fruita), sobretot en forma de pectina, que té efectes laxants suaus i ajuda a regular el trànsit intestinal.

Així mateix, aquesta fruita també conté sorbitol, un hidrat de carboni amb propietats laxants. Tot i que el seu contingut vitamínic no és destacable, aporta provitamina A i vitamina E, ambdues antioxidants, i vitamina C. Pel que fa als minerals, és una bona font de potassi, el qual contribueix a la salut cardiovascular.

A més a més, les prunes són riques en àcids orgànics i compostos antioxidants, com les antocianines (en les varietats roges), que ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars i a protegir les cèl·lules de l’oxidació. Aquests compostos també han mostrat possibles efectes protectors contra el càncer i altres malalties degeneratives.

Cal destacar que alguns estudis han suggerit que el consum de prunes seques podria millorar la densitat òssia en dones postmenopàusiques, gràcies al seu contingut en fitoquímics i en bor, un mineral clau per a la salut òssia.