En motiu de la posada en marxa de dos equips DEA als Ports de Tortosa-Beseit, en concret als afores del Restaurant Pous de la Neu i de la Font del Mascar, la Clínica Terres de l’Ebre va dur a terme una jornada sobre l’ús del desfibril·lador i les maniobres de reanimació cardiopulmonar a diferents membres de l’Associació de Veïns del Port.
Aquesta sessió formativa, que va tenir lloc ahir dimecres al matí, va comptar amb l’expertesa i les indicacions del metge especialista en Medicina de l’Educació Física i l’Esport, així com responsable de la Unitat de Medicina de l’Esport (UME) d’aquest centre de salut, Joaquim Guasch. A més, també hi van col·laborar la infermera del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Mònica Vericat, així com la metgessa d’Atenció Primària (EAP), Bea Satué.
A l’Estat espanyol s’estima que, anualment, es produeixen 50.000 parades cardíaques, per aquest motiu és vital fomentar la sensibilització i la responsabilitat per ajudar a salvar vides en moments crítics. A més, cal ressaltar la necessitat d’equipar els llocs públics de desfibril·ladors, un fet que l’Associació de Veïns del Port ja ha activat. “Cal felicitar el veïnat per la implantació dels aparells DEA”, afirmava Guasch, “en cas d’urgència mèdica tenir aquests equips, entendre el seu funcionament i disposar d’habilitats en reanimació cardiopulmonar ens permet salvar vides amb coneixement vital”.
Així doncs, el doctor Guasch va impartir una xerrada formativa enfocada a la importància d’una resposta ràpida i adequada en cas d’una parada cardíaca. Unes aptituds per empoderar els assistents amb les habilitats i la confiança necessàries en aquestes situacions d’emergència. D’aquesta manera, el veïnat també va poder posar en pràctica els coneixements adquirits i utilitzar un equip DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic), així com efectuar una correcta reanimació cardiopulmonar.