La cirera és una drupa de la família de les rosàcies que destaca pel seu color vibrant, que varia entre el roig clar i el morat fosc, i pel seu sabor dolç i suculent. La temporada de recol·lecció és breu, ja que maduren entre finals de primavera i principis d’estiu, i no maduren fora de l’arbre, cosa que fa imprescindible collir-les en el moment just.
Si fem una ullada la nutrició, les cireres són riques en hidrats de carboni, especialment fructosa, glucosa i sacarosa, i tenen un valor calòric moderat (65 quilocalories per 100 grams de fruita). Aporten fibra (1,5 grams de fibra per 100 grams de fruita), que millora el trànsit intestinal, així com petites quantitats de vitamines com la C, tiamina, folats i provitamina A. Entre els minerals, destaca el seu alt contingut en potassi, el qual és essencial per a la salut cardiovascular, i en menor mesura, magnesi, ferro, fòsfor i calci.
Una de les característiques més destacades de la cirera són els compostos bioactius com les antocianines, amb poderoses propietats antioxidants que protegeixen els vasos sanguinis. A més, conté monoterpens com l’alcohol perílic, un compost amb demostrada activitat antitumoral en estudis experimentals, amb efectes preventius contra càncers com els de pàncrees, mama, pròstata, pulmons i pell.
Les cireres són fruites amb grans beneficis per a la salut, gràcies a les propietats antioxidants i protectores contra malalties cròniques i degeneratives, incloent-hi malalties cardiovasculars, càncer i osteoporosi.