
L’ésser humà és, per naturalesa, un ser social. És per aquest motiu que li agrada sentir-se part d’un grup comunitari, és a dir, crear un vincle amb altres persones per tal de veure’s integrat i acceptat. Aquest fet comporta, irrevocablement, a tenir cura de familiars, amics i coneguts. Així doncs, gràcies a la campanya #ConsellSaludable de la Clínica Terres de l’Ebre hi trobareu un seguit de propòsits per tal de millorar i cuidar les relacions socials.
És fonamental tenir cura dels vincles afectius, comunicar-los que poden comptar amb el nostre suport en tot moment, des de l’estima i empatia, sense jutjar-los i oferir sempre una mà estesa. Aquestes relacions han de ser sanes i recíproques, això significa que si es detecta una relació tòxica cal evitar-ne el contacte, ja que pot repercutir en la nostra salut física i mental.
Cal remarcar la importància de la mostra d’afecte als éssers estimats, vist que de vegades les persones tendeixen a no mostrar els sentiments o a reprimir paraules i accions d’afabilitat. D’aquesta manera, és vital expressar i exterioritzar aquest amor, mitjançant una abraçada o, senzillament, agrair la seua companyia i fer-los sentir que són importants en les nostres vides i el dia a dia.
Aquest fet connecta directament amb vetllar pels detalls i les petites accions quotidianes. Compartir un record o vivència, enviar un missatge amb una fotografia d’un dia especial, recordar una cançó que els identifica, donar un regal, entre d’altres. No és necessari fer grans sorpreses, sinó tenir en compte les petites coses i estar atents de la seua vida i estat d’ànim, preocupar-nos pel seu benestar.
Tanmateix, la tecnologia hi juga un paper rellevant, ja que entre aquestes relacions afectives hi pot haver un separació física, és a dir, viure en ciutats i països diferents que dificulten la comunicació directa i presencial. És per això que una trucada, un missatge o una videotrucada pot aportar aquell escalf i caliu necessaris. Gràcies a aquestes eines, es pot preguntar per les seues rutines diàries, els nous interessos o hobbies, així com també les preocupacions i frustracions. L’escolta activa és la base per saber i cuidar dels éssers estimats, reconfortar amb l’empatia, sense prejudicis i donar a conèixer el nostre suport davant qualsevol adversitat.