Durant els mesos d’estiu es donen les condicions idònies per fer vida al carrer: sortir amb els amics o la família, les menjades a la terrassa, els caps de setmana de platja i piscina, entre d’altres. Això condiciona una major exposició solar i, de retruc, un major risc de patir malalties de pell. Amb tot, durant aquesta temporada les temperatures pugen de manera estrepitosa, un fet que provoca una major deshidratació. Per aquest motiu, des de la Clínica Terres de l’Ebre, i sota la campanya #ConsellSaludable, es recomana cuidar la pell i beure 2 litres d’aigua al dia.
El sol és beneficiós per la salut, en quant a la síntesi de vitamina D i també per a certes malalties dermatològiques. Malgrat això, una exposició prolongada i sense protecció pot provocar cremades, taques, envelliment de la pell i augmenta el risc de càncer de pell. Cal tenir en compte que tots els tipus de pell han de protegir-se del sol, també en els dies ennuvolats. La roba en pot ser un factor clau, és per això que s’aconsella utilitzar gorres i ulleres de sol.
Així mateix, és necessari aplicar el protector solar mitja hora abans d’exposar-se al sol, tornar-lo a aplicar cada dues hores i, a més, repetir aquest procés després del bany, suar o assecar-se. Cal escollir un protector solar adequat a cada tipus de pell, tot i que es recomana el SPF (Sun Protection Factor) 50 o 50+. Així mateix, també és un requisit indispensable utilitzar aquell protector solar que faci front a, almenys, les radiacions UVA i UBV.
D’altra banda, amb l’augment de les temperatures el cos necessita més aigua per a nodrir-se. Val a dir que si és té amb compte les pèrdues habituals com ara l’orina, la femta, la respiració i la sudoració s’entén que a l’estiu encara hi ha una necessitat més urgent en l’organisme. És per aquest motiu que l’aigua és un dels millors aliats per mantenir-se hidratat. Es recomanen 2 litres d’aigua al dia, tot i que la ingesta de certs aliments, com ara la fruita o les hortalisses, és un factor extra que beneficia la hidratació.
L’aigua és la beguda més recomanable i, a més, es poden afegir diferents elements per millorar-ne el gust. Així doncs, algunes propostes refrescants són barrejar l’aigua amb llimona i cogombre, o també taronja, clau i canyella en branca, així com síndria i romaní. Cal tenir en compte que la fruita ha d’estar prèviament neta i no es poden consumir aquestes begudes passades 48 hores de la seua elaboració, per tal de no provocar una proliferació de bacteris.